Vanliga frågor

Kompostering är bra för miljön, avfall bryts ner och återanvänds som näring till jorden.Ett enkelt sätt att bli av med hushålls- och trädgårdsavfall. I en del kommuner kan man dessutom få reducerad sophämtningsavgift om man har egen kompost. Kompostmaterial är det bästa jordförbättringsmedel som finns. Dessutom är det fantastiskt roligt att kompostera!

Det är väldigt enkelt att kompostera. Det finns några grundregler om hur man skall sköta sin kompost och följer man dem blir resultatet en väldoftande näringsrik mylla. Tänk på att blanda väl mellan hushållsavfall och trädgårdsavfall så att komposten får en bra balans. En god syresättning av komposten är också viktig. God syresättning uppnår du enkelt genom att röra ner det nya avfallet med det som redan finns i komposten. Använd gärna en grep till din hjälp. Den sista regeln är att komposten har rätt fuktighet när kompostmaterialet känns som en urkramad tvättsvamp.

 

Vill du kompostera köksavfall måste du välja en isolerad varmkompost, tex Handy 350L eller Handy 250L. Vid kompostering av enbart trädgårdsavfall räcker det med en oisolerad trädgårdskompost. Handy 350L är anpassad för den större villaträdgården och Handy 250L för den mindre trädgården eller som komplement till en trädgårdskompost.

En varmkompost har isolerade väggar för att klara temperaturer ner till -10 ° C. Isoleringen kan bestå av frigolit eller dubbla väggar med luft emellan. I en kompost som är isolerad kan både hushållsavfall och trädgårdsavfall komposteras. En kallkompost är en oisolerad kompost. Denna kompost lämpar sig endast för kompostering av trädgårdsavfall.

Grundkraven som kommunerna har vid kompostering av hushållsavfall är en sluten isolerad behållare med lock och nätbotten. Kraven kan dock variera från kommun till kommun, så kontakta gärna din egen kommun för mer information.

Det är viktigt att placera komposten direkt på marken och inte på ett stensatt område. God markkontakt är viktigt för att underlätta dränering och ett utbyte av maskar och andra nyttodjur.

Det är väldigt lätt att montera komposten och inga verktyg krävs. Monteringsinstruktioner medföljer varje kompost.

Det enklaste sättet att starta en kompost är att lägga 20-30 cm Kompost-Toamull i botten, eller om du sedan tidigare har en trädgårdskompost så går det bra att ta av denna.

Inom 8-12 veckor har man en grov kompost som går bra att använda. En mer finfördelad kompost tar ca 6 månader.